Patente podcast: krekelburgers, cashew-kaas, zalige cider én intellectueel eigendom

Patente podcast: krekelburgers, cashew-kaas, zalige cider én intellectueel eigendom

03/08/2020

De nieuwe Patente Podcast van Octrooicentrum Nederland is uit! In deze derde duurzame aflevering vertellen 3 jonge ondernemers over hun drijfveren om verantwoorde snacks en drankjes te produceren. Ook hun inspanningen om hun intellectueel eigendom vast te leggen komen aan bod. Een foodblogger beoordeelt het uiterlijk en de smaak van alle duurzame voedselinnovaties.

Maak kennis met Tom Genbrugge en Goderic Van den Brande (foto: Gerard Oonk). Onder de naam ‘The Holy Spiritus’ brouwen ze Zeeuwse cider in een voormalig kerkgebouw. Daarbij zoeken ze zoveel mogelijk aansluiting bij de fruittelers in hun directe omgeving.

Octrooi op recept lastig

Charlotte zum Vörde sive Vörding maakt kaasachtige producten van stukjes cashewnoot. Ze was de eerste die een dergelijk product op de Nederlandse markt bracht. Charlotte vertelt dat het lastig is om een octrooi te regelen voor recepten. Ze heeft de bedrijfsnaam ‘Charly’s all is fair’ en haar logo wel geregistreerd.

Octrooi grote meerwaarde

Sander Peltenburg van De Krekerij is gedreven pleitbezorger van het vastleggen van intellectuele eigendomsrechten. Hij vertelt dat eventuele investeerders octrooien een grote meerwaarde toekennen. De Krekerij ontwikkelt etenswaren van krekels en sprinkhanen. Het bedrijf heeft als ambitie om iedereen in Europa tenminste één keer per week een insectenproduct te laten eten. Dat zou in 2030 al zover moeten zijn.

Hapje en slokje

Podcastmaker Gerard Oonk spreekt ook met Machtelt Mostert: voedselfotograaf, blogger én fijnproever. Machtelt kijkt kritisch naar de verpakking van de verschillende snacks en neemt uiteraard ook een hapje en een slokje.

Luisteren?

Deze en andere podcasts van Octrooicentrum Nederland zijn te vinden via de gebruikelijke podcastapps:

•    Soundcloud
•    Stitcher
•    Spotify
•    Google podcasts
•    PodNL