Nieuws

Volkskrant artikel: Vliegende taxi’s, seksspeeltjes en robots: dit zijn de opvallendste uitvindingen op techbeurs CES

10/01/2020


Conceptauto AVTR van Mercedes-Benz. Beeld EPA

De grootste elektronicabeurs ter wereld is weer neergestreken in Las Vegas. Naast alle tv’s, robots, laptops en mobieltjes zijn het steeds vaker auto’s en andere voertuigen die de show stelen tijdens de CES.

Ooit waren het de videorecorder, cd-speler, HDTV, blu-ray en Xbox die tijdens de Consumer Electronics Show voor het eerst het licht zagen. De spelcomputer van Microsoft was negentien jaar geleden de laatste écht grote techlancering in Las Vegas. Alle grote doorbraken in de jaren daarna – denk aan de iPhone, spraakassistenten als Alexa of aan Android – werden elders aangekondigd. Apple schittert sowieso per definitie door afwezigheid: het bedrijf heeft ieder jaar zijn eigen lanceringsfeestje.

Toch blijft de CES, die al sinds 1967 wordt gehouden, de meest aansprekende show op techgebied. Vanwege de grootte en het aantal bezoekers, maar ook als barometer van de laatste trends. Nog altijd zijn er genoeg fabrikanten met spectaculaire gadgets en concepten. Waarbij het altijd afwachten is of ze ooit daadwerkelijk zullen doorbreken. Denk aan het jaar van de Xbox, 2001, toen de DataPlay Disc de ‘Best of Show’-prijs kreeg. Van het geheugenkaartje werd nooit meer wat vernomen en de fabrikant ging snel erna op de fles.

Lees het hele artikel op de site van de Volkskrant.